Societatea Vânătorilor și Pescarilor
din Republica Moldova

Proiectul ordinului cu privire la aprobarea cotelor de recoltare în sezonul de vânătoare 2022-2023

Astăzi pe pagina web al Ministerului Mediului a fost publicat proiectul Ordinului Ministrului mediului Privind aprobarea cotelor de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru sezonul de vânătoare 2022-2023. 

Conducerea Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova  a examinat proiectul Ordinului menționat și elaborat un șir de propuneri pentru modificarea lui, și anume:

  1. Punctul 6. al proiectului de Ordin: „Numărul maxim de exemplare care poate fi vânat/zi/vânător pentru specia Prepeliță (Coturnix coturnix) este de până la 10” să fie exclus deoarece contravine prevederilor punctului 3 al Regulamentului privind vânarea exemplarelor din specii de faună de interes cinegetic și caracteristicile mijloacelor folosite în cadrul vânători, anexa 3 la Hotărârea Guvernului nr.254/2021 Zilele de vânătoare și cota de recoltare pentru un vânător se stabilesc de către gestionari.”
  2. Anexa 1 a proiectului de Ordin de completat cu specia „turturica” și cotele ei de recoltare prezentate de SVPM deoarece: Conform datelor evaluării de primăvară efectuate în fondurile de vânătoare gestionate de SVPM efectivul populației de turturică rămâne constant pe parcurs a mai multor ani, variind nesemnificativ anual doar din cauza condițiilor climaterice.  Pe teritoriul Republicii Moldova, turturica, nu este o specie amenințată. În a doua jumătate a lunii august începe migrarea în masă a acestei specii prin teritoriul Republicii Moldova ajungând la un număr de 75 – 80 mii de specimene. Vânătoarea la turturică nu acționează negativ a supra populației acestei specii atât la nivel național cât și la cel internațional. Mai mult ca atât Directiva Consiliului Comunității Europene din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice (79/409/CEE) sub numărul 66, 7 prevede: „(1) Datorită efectivului populației, distribuției geografice și ratei de reproducere pe întreg teritoriul Comunității, legislația internă permite vânarea speciilor menționate la anexa II. Statele membre se asigură că vânarea acestor specii nu aduce atingere eforturilor de conservare în aria lor de răspândire. (2) Speciile menționate la anexa II pot fi vânate în zona geografică maritimă și de uscat în care se aplică prezenta directivă.”
  3. Nota explicativă la Anexa 1 a proiectului de ordin de completat cu sintagma „Rața mică (Anas crecca)” deoarece această specie este una numeroasă, nu face parte din lista speciilor vulnerabilă și nu a fost exclusă din speciile permise spre recoltare  în avizul Institutul de zoologie.