Societatea Vânătorilor și Pescarilor
din Republica Moldova

Ordinul cu privire la deschiderea sezonului 2022 – 2023

O R D I N U L  nr.  12 – A                                  

din ,, 07 ”  august   2023

Cu privire la deschiderea  

sezonului de vânătoare 2023 – 2024

În conformitate cu Legea vânătorii și fondului cinegetic nr. 298 din 30.11.2018 şi  Hotărârea Guvernului Republicii Moldova  nr 254 din 13 octombrie 2021, Ordinul Ministrului Mediului Nr.121 din 18.07.2023 cu privire la aprobarea cotelor de recoltare la unele specii de animale de interes cinegetic la care este permisă vânătoarea în sezonul 2023-2024

 

O R D O N:

 

  1. Vânătoarea în sezonul 2023-2024 va fi efectuată în terenurile de vânătoare, atribuite SVPM, în baza carnetului de vânător cu însemn holografic pentru anul 2023, permisului de vânătoare şi permisului de armă.
  2. Membrii de onoare ai SVPM participă la vânătoare în baza carnetului de „Membru de onoare  al SVPM” vizat pentru anul 2023, permisului de vânătoare şi permisului de armă.
  3. Candidaţii în membri ai SVPM sunt prezenți la vânătoare în baza carnetului de candidat, fără dreptul de a purta armă şi de a pretinde la trofeu.
  4. Cetățenii străini care prezintă dovada deținerii calității de vânător în țara de origine pot practica vânătoarea numai în baza permiselor de vânătoare eliberate de SVPM și sub răspunderea personală a specialistului în studiu vânatului.
  5. Sunt stabilite următoarele termene şi cote de recoltare:
  • la porumbei (porumbelul gulerat, guguştiuc) – de la 19 august până la 15 octombrie 2023 inclusiv, în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei „la pândă”. Cota de recoltare pentru un vânător – 15  piese într-o zi de vânătoare;
  • la porumbei (porumbelul gulerat) – de la 15 octombrie 2023 până la 14 ianuarie 2024 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la pândă”, cu folosirea obligatorie a atrapelor de porumbel.

Până la începerea vânătorii participanţii sunt obligaţi să coordoneze cu specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială respectivă locul unde se planifică desfășurarea vânătoarei Deplasarea la şi de la ascunziș se efectuează cu arma descărcată, purtată în toc.

Cota de recoltare pentru un vânător – 15  piese într-o zi de vânătoare.

Pentru vânătoarea la porumbei se admit câini de rase pontatori, retriever, spaniel și de vizuină;

  • la prepeliţe – de la 19 august până la 15 octombrie 2023 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei „la sărite”

Сota de recoltare pentru un vânător – 10 piese într-o zi de vânătoare.

Vânătoarea la prepeliţă va fi efectuată individual sau în grupe de până la 3 vânători pe un teren de vânătoare, cu cel puţin un câine de specie pontatori, retriever  sau spaniel, în baza fişelor de recoltare, eliberate de subdiviziunile teritoriale, individual pentru fiecare participant, cu respectarea strictă a hotarelor și terenurilor, indicate în fișă.

Până la începerea vânătorii participanţii sunt obligaţi să concretizeze şi să coordoneze hotarele terenului permis pentru vânătoare şi să aplice ștampila pe fișa de recoltare la specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială, unde se va desfăşura vânătoarea.

Vânătoarea la prepeliţe fără câini sau cu mai mult de 3 persoane este interzisă;

  • la raţe (raţa mare, raţa cârâitoare, raţa mică, raţa lingurar, raţa pestriţă) și  lişiţe –  de la 16 septembrie 2023 până la 14 ianuarie 2024 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la pîndă”.

Cota de recoltare pentru un vânător – 5 piese într-o zi de vânătoare;

  • la gâşte (gârliţa mare, gâsca de vară) – de la 15 octombrie 2023 până la 14 ianuarie 2024 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei  „la pândă”.

Cota de recoltare pentru un vânător – 4 piese într-o zi de vânătoare;

Pentru vânătoarea la păsări acvapalustre se admit câini de rase pontatori, retriever  şi spaniel. Câini de alte rase decât cele enumerate se admit doar în urma testării la aceste specii de păsări sau care au pașaport de câine de vânătoare provizoriu, în scopul dresajului;

  • la fazan – de la 1 octombrie 2023 până la 14 ianuarie 2024 inclusiv, în zilele de  sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM) iar pentru posesori de câini, individual și în zilele de miercuri. Vânătoarea la fazan se va organiza în toate subdiviziunile teritoriale ale SVPM. Vânătoarea se va efectua individual pentru posesorii de câini sau în grup de până la 10 persoane sub supravegherea conducătorului vânătorii, ales de vânători sau numit de specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială a SVPM, pe terenul căreia se va desfăşura vânătoarea. Vânătoarea se va efectua în baza fişei de recoltare, eliberată de SVPM, cu respectarea strictă a hotarelor fondului, indicat în fişă. La sfârșitul vânătorii conducătorul vânătorii este obligat să anunță specialistul ST despre rezultatele vânătorii.

Cota de recoltare pentru un vânător – 1 piesă într-o zi de vânătoare.

Pentru vânătoarea la fazan se admit câini de rase pontatori, retriever, spaniel. Câini de alte rase decât cele enumerate se admit doar în urma testării la aceste specii de păsări sau care au pașaport de câine de vânătoare provizoriu, în scopul dresajului;;

  • la  iepuride la 26 noiembrie 2023 până la 07 ianuarie 2024 inclusiv, numai în zilele de duminică (26 noiembrie, 3, 10, 17, 24, 31 decembrie 2023, 7 ianuarie 2024 ), conform limitelor de recoltare, stabilite pentru fiecare fond de vânătoare. Vânătoarea  la iepurele de câmp se va efectua în colectiv, рrin folosirea metodei „la sărite”.

Se interzice vânarea iepurelui pe „culcuş”, cu amplasarea ţintaşilor în linie de stand, în cerc şi „în potcoavă” sau alte modalităţi care contravin legii, la fel și vânarea iepurelui pe acelaşi teren de vânătoare mai mult decât o singură dată. În cazul atingerii cotei de recoltare preconizată pentru fondul de vânătoare respectiv vânătoarea se stopează. La vânătoare de iepuri se interzice vânătoarea concomitentă la alte specii cu excepția vulpilor, șacalilor, ciorilor grive și coțofenelor.

Pentru vânătoarea la iepuri se admit toate rasele de câini cu excepţia celor gonitori;

  • la vulpi şi şacali în desişuri de papură şi tufărişi cu folosirea câinilor gonitori – de la 1 octombrie 2023 până la 28 februarie 2024 inclusiv. Vânătoarea va fi efectuată în grupe de vânători în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la goană”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM;
  • la vulpi în vizuină  – de la 25 noiembrie 2023  până la 31 martie 2024 inclusiv, se va efectua în terenurile de vânătoare, atribuite SVPM, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la vizuină”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM, cu folosirea câinilor de vizuină. Vânătoarea se va efectua în grup de până la 3 persoane cu cel puţin un câine. Cota de recoltare este nelimitată.
  • la vulpi şi şacali în desişuri de papură şi tufărișuri – de la 17 ianuarie  până la 28 februarie 2024 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică şi de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM) prin folosirea metodei „la goană”, „prin ademenire”, „la nadă”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM.

De la 19 august 2023 până la 15 ianuarie 2024 inclusiv, concomitent cu vânătoarea la păsări acvatice, palustre şi terestre, iepuri este permisă recoltarea vulpilor şi șacalilor, folosind NUMAI cartușele care sunt autorizate la specia de bază înscrisă în foaie/ fișă de recoltare. Cota de recoltare a acestora este nelimitată.

  • la căpriori – de la 19 august până la 15 octombrie 2023 pentru masculi și de la 1 septembrie până la 31 decembrie 2023 pentru femele. Vânătoarea la căprior se va efectua conform ordinului SVPM cu privire la efectuarea vânătorii la animale copitate în terenurile gestionate de SVPM.

Colaboratorilor SVPM se permite vânătoarea la porumbei, fazan și iepuri de câmp în zilele de miercuri pe tot parcursul perioadei admise, în sezonul de vânătoare 2023-2024. Se permite, vânătoarea la răpitori pe tot parcursul anului cu excepția perioadei aprilie-mai, prin toate metodele permise de regulile de vânătoare în RM, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM.

  1. Pentru a participa la vânătoare în zona de frontieră (10 km) vânătorii sunt obligaţi să obţină aviz special, eliberat de Poliţia de Frontieră. Modalitatea de eliberare a avizelor este stabilită de Poliţia de Frontieră.
  2. Se interzice:

– vânătoarea la o distanță mai mică de 1000 m de la hotarul de stat;

– folosirea cartuşelor încărcate cu alice  mai mari de 5 mm (0000);

– vânătoarea cu ogari,

vânătoarea la toate speciile în terenurile administrate de Administrația Publică Locală Corlăteni, raionul Râșcani;

– vânătoarea în terenurile gestionate de SVPM cu folosirea câinilor care nu posedă paşaportul câinelui de vânătoare;

– participarea la vânătoare a membrilor SVPM care nu au obținut cu succes minimum vânătoresc în a 2023;

Posesorii câinilor de vânătoare poartă răspundere personală pentru pagubele cauzate fondului cinegetic de câinii;

  1. Conform punctelor  50 și 77 ale Regulilor de securitate la vânătoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 140 din 10.03.2017, este interzisă folosirea băuturilor alcoolice sau a substanţelor narcotice înainte de vînătoare şi în timpul vînătorii.

La vânătoarea speciilor de păsări şi mamifere, cu excepția la păsările de baltă, participanţii sunt obligaţi să poarte echipament de culoare galben-verzuie sau portocaliu-intens.

  1. Respectarea cerințelor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova este obligatorie.
  2. Ordinul respectiv poate fi modificat pe parcursul sezonului de vânătoare 2023-2024 la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul Inspectoratului General de Poliție, după necesitățile apărute pentru menținerea ordinei publice.
  3. Nerespectarea prevederilor punctelor 1 – 10 ale prezentului Ordin va fi calificată ca încălcare a regulilor de vânătoare și va fi sancționată conform stipulărilor din p. 3.16 al Statutului SVPM.
  4. 12. Ordinul cu privire la deschiderea sezonului de vânătoare 2023 – 2024 se publică în revista VPM, rețelele de socializare şi pe web-situl (svpm.md) al Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova.
  5. Specialiștii în studiu vânatului din  subdiviziunile teritoriale ale SVPM, de comun acord cu Consiliile ST:

13.1. Prin intermediul  președinților colectivelor primare şi surselor mass-media vor aduce la cunoștința tuturor vânătorilor, cu semnătura personală, prezentul Ordin.

13.2. Vor obliga pe președinții colectivelor primare să aducă la cunoștința  tuturor vânătorilor, cu semnătura personală, Regulile de securitate la vânătoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.140 din 10.03.2017, Regulile de vânătoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.254 din 13.10.2021, modul de organizare a vânătorii, normele sanitar-veterinare, termenul şi limitele de recoltare a vânatului.

13.3. În scopul sporirii reproducerii speciilor de interes cinegetic, la şedinţele Consiliilor ST ale SVPM vor fi stabilite terenurile de vânătoare plantate cu specii multianuale (livezi, vii) sau puieți, dotate cu sisteme de irigare, luând decizia de a sista temporar vânătoarea pe aceste terenuri, cu instalarea panourilor informative speciale.

13.4. În dependenţă de rezultatele evaluării stocului de toamnă a iepurelui de câmp, întru menţinerea garantată a numărului optim pentru reproducere în anul următor, vor sista vânătoarea la iepurele de câmp în unele fonduri, dacă se constată o scădere a stocului. Despre decizia luată conducerea SVPM va fi informată operativ.

13.5. Pentru evidenţa efectivului dobândit și al celui evaluat vor conlucra cu preşedinţii colectivelor primare ca aceştia să prezinte săptămânal, rezultatele vânătorii și fișele de evaluare din fondurile gestionate.

13.6. În colaborare cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului pentru Protecția Mediului vor efectua controlul asupra respectării regulilor, termenelor de vânătoare şi a limitelor de recoltare stabilite, precum şi a legislaţiei de mediu.

13.7. În mod obligatoriu, pe panoul de informaţii a oficiului ST a SVPM vor afişa prezentul Ordin, Agenda de lucru, zilele de audienţă a cetăţenilor, numerele de contact telefonic ale SVP şi direcţiei SVPM, Inspectoratului pentru Protecția Mediului şi Ministerului Afacerilor Interne.

13.8. Despre toate cazurile excepţionale vor informa imediat conducerea SVPM.

13.9. Vor prezenta săptămânal până în ziua de miercuri inclusiv, informaţia cu privire la numărul păsărilor şi mamiferelor recoltate (tel/fax (022) 220407 sau pe poşta electronică svpm.manager@gmail.com.

13.10. Nu mai târziu de 22.01.2024 vor prezenta bilanţul recoltării vânatului (prin tel/fax (022) 220407 sau pe poşta electronică svpm.manager@gmail.com.

13.11. Vor elabora informaţia de sinteză cu privire la bilanţul recoltării răpitorilor în perioada 15.01. – 31.03.2024, pe care o vor expedia prin tel/fax (22) 220407 sau pe poşta electronică svpm.manager@gmail.com nu mai târziu de 08.04.2024.

14. În conformitate cu stipulările regulamentului intern al unității și CIM a specialiștilor SVPM, se modifică programul de lucru al angajaților (specialiști în studiu vânatului, paznici de vânătoare) din subdiviziunile teritoriale ale SVPM. De la 14 august 2023 până la 31 martie 2024 inclusiv, se stabilesc zilele de repaus săptămânal, zilele de luni și marți în locul celor de sâmbătă şi duminică.

15. Responsabili pentru executarea prezentului Ordin sunt specialiștii în studiu vânatului din subdiviziunile teritoriale ale SVPM.

Controlul respectării prevederilor prezentului ordin revine specialistului principal al SVPM în studiu vânatului Șcerbliuc Mihail

 

  Directorul   SVPM                      Simion  ISTRATI