Societatea Vânătorilor și Pescarilor
din Republica Moldova

Efective de toamnă și exploatare cinegetică

 Menținerea dinamicii speciilor în limitele suportului trofic și de liniște oferit de biotopurile specifice este un atribut important al managementului cinegetic modern. Promovarea măsurilor de protecție și monitoringul permanent a evoluției populațiilor la condițiile unui mediu în schimbare contribuie la menținerea diversității faunei de interes vânătoresc. În urma evaluărilor efectivului real al vânatului, prin metode adecvate speciilor și condițiilor, se stabilesc cotele anuale de recoltă, diferențiate în fondurile de vânătoare pentru  fiecare specie de vânat, la necesitate, pe sexe, vârstă şi pe categorii de calitate, urmărind în permanență menținerea unor efective de vânat adecvate celor optime, viabile, cu o productivitate sporită, reieșind din capacitatea de suport a fondului.

            Evaluările de toamnă demonstrează impactul condițiilor de aridizare din perioada de vară-toamnă asupra procesului de reproducere și supraviețuire în populația iepurelui de câmp, îndeosebi pronunțat în zona de nord a republicii, unde avem un spor anual doar de 10,2 % și un regres în dinamica anuală de circa 28 %, demonstrând regularitatea periodicității (circa 8-14 ani) proceselor de pulsare a dinamicii numerice sub impactul a mai multor factori biotici și abiotici (prădătorii, factorii antropici, climaterici). Zona de  nord, în acest an, fiind mai intens supusă aridizării cu suprafețe mai mari de arături-semănături, reprezentând peste 83 % din agrocenoze,  unde iepurele pe parcursul perioadei de vegetație, a avut condiții stresante pentru reproducere și supraviețuire, este, în mare măsură (- 28,3 %), responsabilă de depresia numerică (- 8,7 %) a populației iepurelui de câmp în ecosistemele republicii, fiind mai puțin vulnerabilă în zona centrală (+3,9 %) și de sud (+ 3,6 %). Analizând gradul de predilecție pentru iepurele de câmp către diferite tipuri de biotopuri constatăm că, în condițiile aride a anului 2022, culturile multianuale (viile, livezi) si biotopurile arboricole-arbusticole  creează condițiile cele mai  favorabile  asigurând aici, către toamnă, densități (162 sp/1 mie ha)  cu sporuri anuale maximale (23,7 %). Sporul anual mediu republican de 21,2 % a asigurat o creștere către toamnă a efectivului iepurelui de câmp în ecosistemele republicii cu circa 40 mii iepuri numărând puțin peste 220 mii, cu densități medii de 87 specimene la 1 mie ha, mai ridicate la sud (96 sp./ 1 mie ha) și mult mai scăzute la nord (78 sp./ 1 mie ha).  În corespundere cu metodologia de calcul și grație condițiilor de reproducere a populației iepurelui, în anul curent,  propunem o corecție la cotă de recoltare, pentru sezonul de vânătoare 2022-2023de până la 10 mii iepuri (25 % din sporul anual). În scopul protecției efectivului de reproducere a speciei principale de vânat sedentar – iepurele de câmp, se propune la această specie de efectuat o singură vânătoare în sezon, în aceleași habitate, cu determinarea cotei de recoltare pentru cel mult 25 % din sporul anual al fondului, doar în condiția, când efectivul de reproducere depășește 75 % din cel optimal (70 iepuri la 1 mie ha pentru zona centrală, 75 iepuri pentru zona de nord și 80 iepuri la 1 mie ha pentru zona de sud a republicii). 

            Fazanul la evaluările toamnă pe terenurile favorabile troficii și condițiilor de liniște (peste 450 mii ha) este întâlnit cu o densitate medie de 43 fazani la 100 ha, însumând un efectiv de circa 193 mii păsări. Sporul anual în populația locală este apreciată la circa 90 %, asigurând doar efective similare anului trecut.  Inelarea fazanilor populați ne-a permis să stabilim că în condițiile când locurile populate nu corespund cerințelor ecologice a speciei sau teritoriile populate sunt ocupate de masculii rezidenți locali, observăm dispersia specimenelor populați la distanțe de peste 15 km. Reieșind din efectivele de toamnă și sporul anual,  recomandăm, pentru sezonul de vânătoare 2022-2023, o cotă de recoltare, de 26 mii fazani, ceea ce constituie circa 24 % din sporul anual, alcătuit din sporul anual local (76 mii fazani) și 32 mii fazani populați din crescătoriile din Ungaria.

            După două ponte cu un spor anual de peste 100 %, prepelița a fost evaluată, în toamnă (august-septembrie), pe miriștile de grâne nearate, câmpuri de floarea soarelui și porumb, culturi multianuale boboase, pârloage și fânețe cu densități de 120-180 păsări la 100 ha de terenuri favorabile (270 mii ha) însumând un efectiv republican de cca 450 mii specimene. La pasaj, în luna septembrie, pe teritoriul republicii, se opresc la hrană și odihnă mai mult de 250 mii prepelițe. Ținând cont de evoluția efectivelor populației locale (creștere, în raport cu anul precedent, de 4,5 %)  și recoltări prepeliței în ultimii 5 ani, recomandăm,  în sezonul de vânătoare 2022-2023, o cotă de 20 mii prepelițe (3 % din efectivul de toamnă) cu norma zilnică pentru vânător de până la 15 păsări.

            Porumbelul gulerat după un spor anual al populației locale de 80 % este evaluat, pe teritoriul republicii, la un efectiv de peste 130 mii păsări, iar în torentul de pasaj (noiembrie-decembrie) pe coridoarele din luncile Nistrului, Prutului sunt numărați peste 120 mii porumbei gulerați;  guguștiucul  cu un efectiv stabil de reproducere, în localități, de circa 63 mii perechi, după 3-4 ponte și un spor anual de peste 120 %,  este estimat către toamnă pe câmpurile de floarea soarelui și pe miriști de grâne cu un efectiv de peste 280 mii păsări. În sezonul de vânătoare 2022-2023 recomandăm o cotă de recoltare  de 20 mii de porumbei, alcătuind mai puțin de 10 % din sporul anual al acestor specii (210 mii păsări) și mai puțin de 5 % din efectivul de toamnă (peste 530 mii păsări) în perioada pasajului. Turturica  evaluată primăvara, în biotopurile republicane favorabile cuibăritului (100 mii ha), cu o densitate medie de 25 perechi 100 ha, la un efectiv de circa 50 mii păsări, stabil în ultimii ani, – specie vulnerabilă  în populațiile europene, propunem a fi exclusă din spectrul speciilor, la care este permisă vânătoarea în sezonul de vânătoare 2022-2023.

       Rațele (rața mare, rața cârâitoare, rața cu cap castaniu, rața lingurar, rața pestriță) și lișițele după un spor mediu anual calculat la circa 100 %, sunt evaluate, către toamnă,  la un efectiv de peste 250 mii specimene cu o dominanță de 75 % a raței mari. In perioada pasajului de toamnă, pe cele 78 mii ha de suprafețe acvapalustre se opresc pentru hrană și odihnă peste 200 mii rațe și lișițe. O cotă de recoltare,  recomandată la vânătoare,  de 20 mii rațe (rața mare, rața cârâitoare, rața lingurar, rața pestriță, rața mică) și lișițe,  va constitui mai puțin de 16 % din sporul anual (125 mii specimene) și mai puțin de  5 % din efectivul perioadei pasajului de toamnă (450 mii păsări).   Gâsca de vară locală, după un spor anual de 80 %, este evaluată, către toamnă, la circa  9 mii păsări si cu peste 6 mii din torentul de pasaj numărăm, pe apele de suprafață republicane, circa 15 mii gâște de vară.  Recomandăm o cotă de recoltare  pentru gâște (gâsca de vară, gârlița mare) de 1,2 mii păsări,  ceea ce constituie 10 % din efectivul de toamnă a gâștei de vară și  mai puțin de 2,5 % din efectivul gâștelor (gâsca de vară, gârlița mare)  din perioada pasajului de toamnă (circa 50 mii gâște).

            Efectivul șacalului, în ecosistemele republicane favorabile, este evaluat la circa 1370 specimene, cu o creștere medie de 100 % în raport cu anul precedent, fiind mult mai concentrat (64 %)  în luncile zonelor inferioare ale fl. Nistru și r. Prut. Vulpile estimate în ecosistemele republicii la un efectiv reproductiv de circa 31 mii specimene (20,4 mii în agrocenoze, 3,7 mii în ecosisteme silvice și 6,8 mii în localități) cu o creștere anuală de 46 % în raport cu efectivul de reproducere a anului precedent, depășesc de  6-7 ori normele ecologice (1-2 vulpi la 1 mie ha). Toamna după sporuri anuale medii de 70 % vulpile și șacalii pot număra 50 mii și 1,6 mii corespunzător.  Pentru a reveni la echilibrul ecologic de 1 prădător la 70-100 specimene pradă,  recomandăm  extragerea vulpilor și șacalilor  fără norme de recoltare, pe parcursul întregului sezon de vânătoare 2022-2023, până la efectivele capacităților de suport ale ecosistemelor. 

 

Dr. conferențiar, Institutul de Zoologie                                              Anatol Savin

Președintele Consiliului Republican al SVPM                                   Oleg Ciocoi

Managerul principal în domeniul cinegetic al SVPM                         Mihai Șcerbliuc